Зарган по беломорски ***

Риболовът на зарган, както и консумацията му минава за едно от най-върховните изживявания. Едно от добрите места за целта е северозападното крайбрежие на о-в Тасос. Особено предвид факта, че след влизането ни в ЕС пътуването до Тасос от София е по-бързо и по- безпроблемно, отколкото до Черноморието. Не трябва да се забравя и фактът, че от една страна беломорските заргани са доста по-едри от своите черноморски събратя, а от друга по-едрата риба се дърпа повече и съответно изживяването, съпроводено с не винаги дотам цензурирани излияния при дърпането, е далеч по-емоционално. Зарганът се лови на дълга лека въдица, например телемач или болонезе, влакно 0,16-0,20. След вирбела на отделен повод се монтира плаваща бомбарда (внимание: с перото към вирбела); поводът, на който е монтирана бомбардата, завършва с троен вирбел. На тройния вирбел се закача друг повод 1,2 -1,5 м дълъг, с кука с дълъг ствол и контри на ствола – специална за зарган. Използва се за стръв парче от сардина, пясъчен червей или блатен червей – всичко това се намира от местния рибарски магазин. Беломорският зарган е доста хищен и затова е подходящ за по-мързеливи колеги – не е необходимо постоянното придърпване на влакното. Просто оставете въдицата на земята или я подпрете някъде – при удар на зарган бомбардата се стрелва настрани. Голям кеф е дърпането на зарган. Проблемът идва тогава, когато трябва да се извади кукичката от устата. Рибата е особено хищна и обикновено кукичката е много навътре. Рядко е възможно изваждането й, без да се скъса поводът, освен ако нямате хирургически пинсети. Нормално е на Pachis Beach (северо-западното крайбрежие на о-в Тасос) за един ден да се дръпнат до 100 каиша (разбирай бройки зарган с дължина над 50-60 см). За една порция за нормално хранене на средно лаком хомосапиенс са достатъчни 2 броя зарган с този размер.

Приготвянето на хапката е изключително бърза и безпроблемна дейност. Рибите се изчистват от вътрешностите, вкл. хрилете, и се поставят една до друга в тавичка с намазано с масло дъно. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Принципно за една дузина зарган с този размер са необходими 20 г счукан чесън, 125 мл зехтин, 200 г ситно нарязан магданоз, 10 г лют червен пипер, сол, смлян черен пипер и 500 г галета – галетата трябва да бъде прясна. Най- добре е преди приготвянето на хапката да вземете вътрешното от 4-5 филии хляб, да го запечете до златисто във фурната и след това да го смелите в машинката за сухар (част от миксер-комплекта). Смесвате счукания чесън със зехтина и поливате рибата. Магданозът, галетата, лютивият червен пипер, солта и черният пипер се забъркват в хомогенна смес и се разстилат върху рибата. След това засилвате тавичката в нагорещената фурна и печете около 15 минути, докато над рибата се образува златисто-жълта хрупкава кора.

Най-доброто пиене за заргана е добре изстудена бутилка рецина, напр. „Маламатина” или „Курос”.

ДОБЪР АПЕТИТ !!! НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ПОКАНИТЕ ТАЙФАТА, С КОЯТО СТЕ БИЛИ ЗАЕДНО НА ТАСОС, ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОЖЪНЕТЕ НАЙ-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ХВАЛЕБСТВИЯ. СЪПРИЧАСТНИТЕ В РИБОЛОВА ВИНАГИ СА ПО-ЩЕДРИ НА КОМПЛИМЕНТИ!

This entry was posted in Основни хапки, Беломорски салтанати. Bookmark the permalink.