Карначе от скобар ***

Как да си набавите скобар в реките около София, е подробно описано в раздел 2.1.2., но имайте предвид, че количеството уловен скобор е право пропорционално на отдалечеността на риболовните полета от столицата, т.е колкото сте по близо до големия град, толкова вероятността да си набавите прилично количество намалява. За да има смисъл да се захващате въобще да правите карначета от скобар, ви трябват поне 15-20 кг нечистена риба и ако не се занимавате с бракониерство на мрежа, то по-добре си отделете 2-3 дни, за да отидете на яз. Кърджали или на река Дунав. За яз. Кърджали най-подходящото време е март-април преди забраната. Лови се на много леко перо, с линия, не по-дебела от 0,16 и кука 10-12. За стръв използвайте троха, бял червей, дори късче сланина. Използвайте пръчка тип мач, за да може да заметнете възможно най- надалеч. Желателно е мястото от предния ден да е добре захранено. Скобарът е нещо средно между мирна риба и хищник. Имам случай да се хване скобар на яз. Студен Кладенец дори на влачене на малък воблер.

Далеч по-интересен и по-стопански оправдан е риболовът на скобар на р. Дунав на тъй наречената дунавска мамка. Подходящият период е юни, веднага след забраната. Мамката се прави по следния начин: в една мрежа от картофи, портокали или други плодове поставяте камък ок. 1,5-2 кг (в зависимост от силата на течението), пълните я с 2-3 хляба, предварително едро начупени, и я връзвате. Някъде през мрежата закрепвате метална или пластмасова халка с диаметър 2-3 см. През халката прекарвате сезал и края го завързвате за парче стиропор. Другия край на сезала връзвате за брега. Внимание – дължината на сезала трябва да е минимум две дължини между брега и мястото на мамката във водата плюс две дълбочини на водата; по нататък ще бъде обяснено защо. Торбата с мамката хвърляте във водата на подходящо място с плуване или от лодка – внимание, течението в р. Дунав е доста коварно и ако не сте перфектен плувец, ви остава само възможността от лодка. При хвърлянето на мамката стиропорът е на брега; когато мамката потъне, внимателно изтегляте от брега другия край на сезала, така че стиропорът да застане във водата над мамката. Лови се с такъм, както е по-горе описано за яз. Кърджали, с разлика, че лекото перо се заменя с близалка. Замята се на ок. 5-6 метра нагоре по течението над мамката. Дълбочината на линията е такава, че куката да минава на 20-30 см. над мрежата със захранката. Изчаква се близалката да мине покрай мамката и се оставя още 10-15 метра да плува по течението. Мамката оставя хранителна следа по течението, където се събира скобарът. Това го правите, докато хванете необходимото количество. Обърнете внимание, че скобарът пипа много леко, и затова не изпускайте близалката от очи. Ако случайно закачите стиропора с линията или куката, просто отпуснете свободния край на сезала и изтеглете стиропора на брега, оправяте бакията, дето сте я сътворили, и отново го изтеглете над мамката.

Както вече сами се досещате, скобара го чистите в кофа с вода, за да не оклепате с люспи орталъка, вадите филето, а главите и гръбначната кост запазвате във фризера за чорба, и с пинсета за мигли почиствате филето и от най-малките костици. Филето го смилате на ситно в машинката за месо заедно със сланина при съотношение 1 кг филе към 250 г сланина. След това добавяте към това количество кайма 10 г кимион, 3-4 г смлян чер пипер, 1 зърно бахар, ситно счукан, 50-60 г царевично брашно и 100 мл газирана вода. Всичко това се омесва добре. Купувате от магазините за карантия свински или агнешки черва. Обикновено машинките за месо имат конусовиден накрайник, който се монтира на решетката; ако нямате токова нещо, просто приспособете пластмасова фуния за целта. Сместа отново я прекарвате през машинката за месо, като на фунията/накрайника предварително нанизвате червото. С канап прищипвате вече пълненото черво на разстояние 35-40 см и го слагате във фризера. Карначето е най-добре да го печете на скара с дървени въглища.

Мезето е зимно и понася добро количество червено вино и опашати раздувки в дългите зимни вечери.

ДОБЪР АПЕТИТ!!! АКО НА НЯКОГО ОТ ТАЙФАТА НЕ МУ СЕ НРАВИ КАРНАЧЕТО, ДАЙТЕ МУ ДА ГРИЗЕ СУХ ХЛЯБ!!!

This entry was posted in Основни хапки, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.