Сом по дунавски с майонеза *******

Няма друга риба, за която да са изречени и писани толкова много лакардии, колкото за сома – от простотиите на Мишо Царя на яз. Кърджали, който твърди, че когато България победила Германия на световното първенство по футбол през 1994 г., един сом от радост скочил сам на понтона му, до метафизичните твърдения на бившия кмет на с. Бориславци на яз. Ивайловград, който пък от своя страна разправя, че водното му колело заседнало в плитчините до селото върху гърба на митичния ивайловградски 400-килограмов сом. И двата случая звучат приятно за ухото, макар и да няма грам истина, но важното в случая е, че сомът е обектът на най-върховните рибарски емоции, както при ловенето му, така и след това на маса. А всъщност сомът си е обикновен хищник, често срещан по гьоловете в страната и по Дунава, който се лови не кой знае колко трудно. За целта са необходими лодка – собствена или под наем, кльонк – най-добри са видинските кльонкове (продават се на пазара във Видин), стават и вносните, но при тях за кльонкането се иска по-голям опит. Най-добре е преди да тръгнете по гьоловете на лов за сом, да се поупражните вкъщи във ваната да кльонкате – когато докарате звука отчетлив и плътен, тогава вече сте готови за подвизи на открито – иначе само ще се излагате пред колегията. Въдицата трябва да е с акция най-малко 50 либри, да бъде с мултипликатор и влакно, не по-тънко от 1 мм. Добре е мултипликаторът да бъде с измерване на дълбочината. Имайте предвид, че вирбелите трябва да издържат натоварване, не по-малко от това на влакното. Иначе постройката е елементарна – на основното влакно се монтира вирбелът, отдолу тежест (ок. 150 г) също с вирбел; от другия край на тежестта на втория вирбел се закача поводът. Поводът е ок. 80 см с кука от 4 нули до 8 нули, като на ок. 10 см под куката поводът завършва с едра кука тройка. Стръвта е жива рибка – най-добре слънчевка или каракуда, и се поставя само на единичната кука; тройката се оставя свободна – тя служи за контра при удар на сома. Въдицата се пуска от лодката на дълбочина 8-10 метра. Подходящ сезон е от юли до октомври.

Кльонкате по няколко пъти на 5-6 минути интервал. Ако разполагате с Fish finder, задачата Ви се опростява – намерете мястото, където сомът лежи на дъното, и започнете да го дразните с кльонкане. В случая успехът Ви е в кърпа вързан, освен ако не сте откровен карък по рождение.

И така, след като измъкнете из гьолските глъбини мечтаното животно, не пропускайте да се надуете подобаващо пред колегията както на лодката, така и на пристана. Приготвянето на сома се състои в одиране, изчистване от вътрешностите и леко осоляване. Най-голямата философия е обезкървяването на месото. За целта, след като сомът миряса (т.е. вече няма опастност да избяга от лодката), окачвате го за главата на някой клон. Режете опашката в самия й край. Там има артерия, от която изтича кръвта. Оставяте го ок. 10-15 минути, докато кръвта се оцеди. След това го дерете, както се дере всяка друга риба – правите нарез около главата, по гърба и по корема. Хващате кожата с хирургическата пинсета и я смъквате надолу. Последно с нож остъргвате от тялото подкожната мазнина и измивате тялото добре с вода. Ако има и котка наоколо, която да ви омечи душата, докато се занимавате с дрането, работата е напълно перфектна – хапката ще е много вкусна! Животното се приготвя цяло – с главата. Един килограм картофи се обелват и се нарязват на търкълца, поставят се в подходяща за целта тава и отгоре се слага сомът. Посипва се с подправка за риба АЛТО по вкус и се намазва с една опаковка майонеза (може и повече – в зависимост от размера на животното). Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече във фурната 15 минути на 260 градуса и още 50 до 60 минути на 220 градуса. Звярът се поднася на софрата цял, с цел да се измъкнат още хвалебствени лихвоточки от тайфата. Към хапката върви добре изстудено бяло вино наред с полагащата се лакардия по лова на добитъка.

ДОБЪР АПЕТИТ !!! АКО ТАЙФАТА ВИ ОСВИРКА И МЪРМОРИ, НЕ ГУБЕТЕ ДУХ, ПРОСТО ГИ ПРАТЕТЕ САМИ ДА СИ ХВАНАТ ПОДОБЕН ЗВЯР, КАТО ВИЕ СИ ЗАПАЗВАТЕ ПРАВОТО ЗА ОБСТРУКЦИИ НА ТЯХНАТА ХАПКА !!!

This entry was posted in Основни хапки, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.