Конгер по южнотракийски **********

За тези, които не са в час какво е конгер – конгерът е морска змиорка (лат. Conger conger); мнозина бъркат конгера със змиорката. Двете имат общо, колкото котката има общо с тигъра. Конгерът обитава изключително дълбоките солени води, но нощем излиза на лов по плиткото – най-вече в рибарските пристани и лимани, където се събира всякаква риба, която се храни с остатъците, изхвърлени от рибарските мрежи. Уловът на конгер е успешен в ловните полета на българския риболовец (разбирай беломорското крайбрежие) през късна есен и началото на зимата. Иначе по западното крайбрежие на Ирландия, Великобритания и в пролива Ламанш го има целогодишно. По принцип в Бяло море конгерът се среща изключително рядко и уловът на този звяр се счита наистина за апогей на риболовното ви майсторство. Предвид особеностите на поведението му, риболовът на конгер е успешен по два начина. Единият е описан вече при лов на змиорка, а именно на дъно с полиагисто, а вторият е на влачене с лодка със специална влачка, за която ще стане дума по късно. Та ако сте решили да се пробвате в риболов на конгер на дъно, задължително трябва да използвате полиагисто с метален повод. Ако нещо се закачи и използвате полиагисто с монофилно влакно, имате два варианта – ако е конгер, забравяте, че въобще нещо някога се е закачвало – за част от секундата конгерът ще прегризе влакното; ако успеете да извадите нещото, то или е змиорка, или октопод. Така или иначе, и двата алтернативни улова не са за подценяване и запоят ви е в кърпа вързан. Не забравяйте още веднъж да боравите с конгера, след като сте го извадили на кея, по начин, който изключва посещението ви в гръцката Бърза помощ – конгерът, освен, че хапе като куче, се нахвърля и напада доста агресивно. Освен това като змиорката издържа дълго извън вода и въобще не си мислете, че след няколко часа престой на сухо е безопасен. Най-добре е, ако хванете такъв звяр, по най-бързия начин да му резнете главата. Главата може да я препарирате, за да има с какво да се дуете на неверниците, съмняващи се във вашето постижение. Как се препарира рибешка глава – вижте описанието при баракуда.

При риболов на конгер от лодка, преди да предприемете това начинание, трябва да имате предвид следните няколко изисквания на гръцката брегова охрана, за да можете безпроблемно да си бръмчите с вашата лодка в Бяло море. Лодката трябва да е регистрирана в мор-ската администрация на Р България – касае се и за надуваемите лодки; трябва да има номер и име, изписано както на двата борда, така и в разре-шителното за плаване; да е минала на техническо освидетелстване за текущата година (от същия орган, издал разрешителното за плаване) и да притежавате морско капитанско право за плаване – речното от р. Дунав не върши работа. Освен това лодката трябва да бъде оборудвана освен по изискванията на родната морска администрация, допълнително с 3 бр. сигнални факли и сигнална димка – не по-стари от 3 години от датата на производство (купуват се от всеки рибарски магазин в Гърция; факлите са по 5 евро едната, а димката е 25 евро). Трябва задължително, независимо от това, че лодката ви е под 6 м дължина, да бъде оборудвана със сигнални светлини съгл. изискванията на IALA, регион А: десен борд – зелена, ляв борд – червена, и мачтова светлина – бяла. В същите рибарски магазини се продават комплекти от по 14 евро на батерии, които вършат перфектна работа. Освен това трябва да си набавите от същите магазини необходимата влачка, чието име на гръцки е една идея по-сложно за запомняне от средно статическия българин. Това творение на риболовно-техническата мисъл представлява вид комбинация от иноксови блесни (6 на брой), прикрепени посредством къси поводи и троен вирбел към основната линия на влачката. Странично на блесните има по една кука-тройка. След шестте блесни основното влакно има три последователни клупа; на първите две се закача сардина, а на последния – търмък – купува се от същите магазини. Търмъкът всъщност се състои от 4 морски куки, размер осем нули, една спрямо друга на 90 градуса, като стеблата на куките са събрани и отляти заедно в оловен цилиндър. На другия край на тази високо инженерна играчка има вирбел, който се закача за основното влакно на въдицата. Не се опитвайте да използвате тази бъзикня от брега чрез замятане, получава се епическа оплетка поради това, че търмъкът при цопване във водата има по-голямо съпротивление от блесните и те се оплитат една в друга, а след това и в търмъка, и въобще става голямо мазало. Влачката се пуска от лодката внимателно на бавен ход (ок. 2 мили/час) и се разгъва до 50 м. Влачи се привечер и нощем. Самата влачка създава впечатление, че пасаж от 6 рибки се движи, а сардината се грижи да остави диря на риба. Освен конгер, може да имате късмет на това високо технологично съоръжение на гръцката инженерна мисъл да удари и лаврак – каквото и да е, все е кяр.

Гърците по прин-цип се мръщят на конгера, но в Юж-на Тракия (об-ластта по край-брежието източно от устието на Струма) конгерът се консумира съгл. настоящата рецепта и става вълшебен. Та след като хванете желания звяр, преди да го из-кормите, го зака-чате за главата, обрязвате кожата около главата, правите малък надлъжен разрез както при змио-рката и смъквате кожата до опаш-ката, без да я отделяте от нея. Чистите рибата от вътрешностите и я миете обилно. След това намазвате месото с масло отвън и в коремната кухина и вдигате цялата кожа отново до главата. Тялото се реже на търкълца от по 1,5 см дебелина. Загрявате фурната до 200 градуса, поставяте търкълцата в тавата, като дъното предварително е намазано с масло. Посолявате търкълцата със сол, чесново брашно, черен пипер и стрит босилек. Пече се ок. 60 минути. След като мезето е готово, кожата сама се отделя от месото. Гарнира се със сос, който се приготвя чрез пасиране на ситно нарязани чесън, цял лимон (барабар с кората), пресен магданоз, зехтин и сол. Препоръчва се консумацията на добре охладена рецина “Маламатина” или “Куртакис”.

ДОБЪР АПЕТИТ И НАЗДРАВЕ !!! МЕЗЕТО НАИСТИНА Е ВЪЛШЕБНО И НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ МЪРМОРЕЩИ. ПО-ДОБРЕ СЪСРЕДОТОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО СИ В ТОВА, КАК ДА НАБАВИТЕ СЛЕДВАЩИЯ КОНГЕР !!!

This entry was posted in Основни хапки, Беломорски салтанати. Bookmark the permalink.