Кюфте от толстолоб *******

Риболовът на толстолоб по законен начин е доста трудна работа и минава за един от най-стопански неоправданите занимания и губи време. Познавам, колкото да преброя на едната си ръка колеги, които твърдят, че са хванали толстолоб на въдица. Половината от тях са го хванали на платено, така че тях ги забравяме. Поголовно се лови толстолоб на мрежа по ардинските язовири, но тоз вид бракониерство не ни е по вкуса – това го прави куцо и сакато и после раздува за толстолоби от по 35-40 кг и нагоре. Който иска да бракониерства, да вземе плаваща мрежа с око седмица и да се пробва. Вероятността горският да му събере мрежата е значително по-голяма, отколкото да хване рибата. Толстолобът е доста мощна и бързо плуваща риба и не веднъж се е случвало да мине през мрежите като диво прасе, да остави след себе си дупка и да отплава.

Малко по-малко абсурден, но пак толкова труден начин да си набавите толстолоб е да се пробвате на стената на яз. Кърджали през зимата на търмък. Трудността се състои в това, че в момента, когато започнете да търмъчите, ще ви види охраната на язовирната стена, ще се обади на горския и той тутакси ще ви отреже ушите – търмъченето също минава за вид нежно бракониерство. Все пак опитайте, там по това време на годината на повърхността се събират големи пасажи едър толстолоб. Необходимо ви е приспособление, което се купува се от всеки риболовен магазин в Гърция. На морска шпула навивате влакно поне 1,5 дебелина и връзвате здрав вирбел; от същото влакно правите повод с дължина 1,5-2 разпъна на двете ръце; в края на повода връзвате специална кука четворка с утежнение за търмъчене – също си го набавяте от Гърция. В лявата ръка (ако сте десняк; ако сте левак – обратно) държите шпулата за дръжката, с дясната хващате с ръкавица вирбела и въртите над главата си повода, изстрелвате го над пасажа толстолоб от лодка или от брега; събирате бързо, като се стараете опънът постоянно да е максимално силен. Кордата се събира в краката, като пада свободно. При повторно замятане закрепете здраво шпулата за брега или за лодката, за да не излети, ако заметнете по-мощно от първото размотаване на шпулата. Може и да имате късмет, преди да се е явил горският.

Най-смисленият метод, който не значи, че пак не е губи време, е следният – през лятото отново на яз. Кърджали предварително захранвате произволно място с дълбочина 8-10 метра далеч от брега. На кльонковата въдица за сом, при същата постройка, както при кльонкане, заменяте само единичната горна кука от повода с т.н. на гръцки полиагисто. Полиагистото представлява повод от 10 куки, през 2 см прикрепени на основното влакно. Полиагистото увивате около къшей хляб и го връзвате на свободен клуп, както при дънен лов на октопод на сардина. От лодката наблюдавате със сонара дали на захраненото от вас място се мотаят големи риби на ок. 2-3 метра от дъното – това е шаран или толстолоб. Пускате въдицата на посочената дълбочина и чакате. Толстолобът, ако въобще се върже на вашата измислица, отива да смуче хляба, и когато се ковне на малките куки от полиагистото, мощно започва да се бори и се ковва на тройката, тогава вече е ваш; от тук нататък използвайте цялото си умение да го извадите, както вадите едър сом.

Толстолобът по принцип е доста мазна риба, затова ви съветвам, след като сте го тръшнали в лодката, да излезете на брега, да го провесите за главата на някой клон, като направите няколко нареза на опашката, за да изтече кръвта. След това му изстържете люспите и най-накрая вземете за по-сигурно да го одерете – с това ще премахнете подкожната мазнина, за да стане малко от малко по-ядим. Свалете филето, гръбначния стълб приберете във фризера за чорба, а главата препарирайте, за да има с какво да се дуете на колегите.

От филето може да приготвите кюфтета. Свивате пинсетата за мигли от гаджето – не от жената, защото много ще вика, и то постоянно, и обезкостявате филето. Един кг филе заедно с половин кг телешко месо смилате в машинката за месо. Прибавяте една глава ситно нарязан кромид лук, една стиска джоджен, средата на една предварително накисната във вода филия бял хляб, сол на вкус, 10 г кимион и 5 г чер пипер. Всичко това се омесва добре и се прави на кюфтета. Кюфтетата ги поставяте в пластмасови тарелки или чинийки, покривате ги с домакинско PVC- фолио и ги съхранявате във фризера. Съветвам ви да ги печете на скара – стават по-вкусни и имат по-малко мазнина, отколкото ако ги пържите.

ДОБЪР АПЕТИТ !!! КОНСУМИРАЙТЕ УМЕРЕНО С ЧЕРВЕНО ВИНО !!!

This entry was posted in Основни хапки, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.