Маринован скобар ***

Мезето от маринован скобар е занимание за рибари, изпаднали в почти маниакално опиянение от риболова и същевременно любители на чашката и моабета. Основната трудност се състои в набавянето на около 3-4 кг чистен скобар. Вариантите са няколко, в зависимост от склонността на риболовеца към или против нежното бракониерство. Ако изберете законния вариант, опитайте на небезизвестния вир в с. Пастух на река Струма. Особено през студените зимни месеци там гъмжи от скобар. Лови се на болонезе на плувка и кука със стръв троха, тесто, а понякога дава и на кубче сланина. Проблемът при този вариант е, че рибата е много плашлива, а на този вир особено през почивните дни ходи куцо и сакато и е голяма навалица от мераклии. Естествено, в този случай уловеното количество риба е обратно пропорционално на законността на метода. Другият вариант е да се пробвате на същото място през делничен ден на болонезе, плувка-близалка (3-4 гр) и две цветни (червени, зелени или жълти) голи тройки. Тройките се връзват в двата края на повод от ок. 60 см. Към средата, но не точно в средата, се връзва клуп, така, че куките да са една над друга на около 10-15 см. Клупът се закача на вирбела на основната линия, която се преутежнява, така че при воденето на линията долната кука да бъде на няколко см над речното дъно. Тъй като този метод не минава за 100% законен, внимавайте да не ви види горският. Още по-малко законен, но по-ефективен се явява парашутът. По Струма се използват парашути с око двойка или тройка. Желателно е честа смяна на локацията при риболов на парашут, за да се избегнат нежелани срещи с горския. На парашута се монтира пружина, която служи за задържане на захранката; основното влакно се закача с троен вирбел на другата страна на пружината. Захранката трябва да бъде сравнително твърда, тъй като при падането на парашута във водата плашливият скобар първо се разбягва, а чак след време в следствие на образуваната по течението хранителна диря се връща обратно към мястото на захранката. Язовир Кърджали дава значително по-добри резултати, както на дъно и троха, така и на парашут. Желателно е, ако имате възможност, да наемете лодка или водно колело, да се пробвате на минимум 60-70 метра от брега. Там рибата не е толкова плашлива поради по-голямата дълбочина (12-15 м). Препоръчително око на парашута е четворка, тъй като гьолският скобар е значително по-едър от речния.

И така, по един или друг начин сте набавили необходимото количество скобар и може да пристъпите към кулинарния салтанат. Рибата се почиства, като се остъргват обезателно люспите. Най-добре е да се стържат люспите във вода (напр. в кофа с вода), за да се избегне оклепването на цялата къща. Режат се главите, опашките, хрилните, коремните и гръбните перки. Същите се слагат обратно във фризера, за да бъдат използвани за рибена чорба съгл. рецепта 1 и рецепта 2. Рибата се измива обилно и се изцежда, докато спре да отделя кръв. Скобарът в това отношение е доста капризна риба с обилно кръвоотделяне. Осолява се с морска сол и се оставя в хладилника 24 часа. В този период 2-3 пъти се изхвърля отделената междувременно вода, примесена с кръв. След като престои едно денонощие в морска сол, рибата се реже на хапки, без да се обезкостява. Костите, колкото и да са едри, в процеса на мариноване се разтапят. В разлата плитка тенджера се поставят на дъното плетеница от лозови пръчки или метална мрежа с крачета, така че рибата да няма допир с дъното на тенджерата. Върху лозовите пръчки или металната скара плътно се редят хапките скобар. На всеки ред се добавят 3 листа дафинов лист, 15 зърна черен пипер и 5 зърна бахар и така се редят най-много четири реда. След това се заливат с равни количества олио и оцет до 1 пръст под горния пласт риба и се захлупват с порцеланова чиния. Вари се на бавен огън към 2-2,5 часа. След като рибата изстине, хапките се редят в буркани, като между редовете се слага варен боб (предварително твърдо сварен), кубчета от кисели краставички и доматено пюре. Бурканите се допълват с маринатата от варенето заедно с дафиновия лист и зърната бахар и черен пипер. Стерилизират се 1,5 часа. Не забравяйте след като извадите бурканите от тенджерата, да ги оставите за едно денонощие с капачките надолу.

Мезето го сервирайте само на компания, която ще ви оцени. Иначе не си заслужава риска и хамалуването по приготвянето му. Мезето е особено подходящо за тежки запои с безкрайни и напоителни рибарски лакардии.

ДОБЪР АПЕТИТ !!! И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ПРЕДВИД ФАКТА, ЧЕ ТАКА И ТАКА МЕЗЕТО ВИ СЕ КЪСА ОТ СЪРЦЕТО, ИМАТЕ ПРАВО ДА СИ ГО ВЗЕМЕТЕ ОБРАТНО, АКО КОМПАНИЯТА ПРИ ВСЯКА ХАПКА НЕ ВИ ВЕЛИЧАЕ!!!

This entry was posted in Мезета за запой, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.