Чорба от дребна риба с 13 подправки *

Този вид чорба   се приготвя най-лесно поради факта, че е най-достъпна за начинаещи рибари. За целта са необходими обик-новен телескоп (пръчка), корда 0,16 или 0,18 с дължината на пръчката, статична плувка от 0,5 до 2,5 грама, кукичка десети номер или по-малка и няколко съчми оловна те-жест. Постройката на линията е най-проста; възможно е и да не се слага и  отделен повод, а да се върже куката директно на влакното.

Лови се на дълбочина  най-много до ½ от дължината на пръчката.

Отива се на произволен гьол или бара, където все пак има информация, че гьолът все нещо дава. Лови се безразборно каквото и колкото гьолът даде. При такава постройка на линията след няколкочасово клечане е малко вероятно да се хване сериозно количество риба. Вероятно риболовът ще приключи с 10-15 рибета от различен вид и големина. Това количество не става за нищо друго, освен за чорба. Освен това вероятността да преобладават слънчевките, които пък за нищо друго не стават, е доста голяма.

И така, след като се налови количеството риба, колкото за еднодневната дажба на една котка – костур, червеноперка, бабушка, каракуда, клен, слънчевка, уклей, белица,  мряна, скобар, кротушка и други, евентуално някой друг речен рак, същите се почистват от вътрешностите и се измиват добре, което всъщност е най-неприятната част от кулинарното занимание.

В тенджера се налива около 3-4 литра вода, прибавя се 1 супена лъжица сол (или повече – въпрос на вкус) и се оставя на котлона да кипне.  Почистената риба се слага в гевгир и гевгирът се потапя в тенджерата. Вари се на силен огън около 60 минути. Когато рибата се развари, непрекъснато се разбърква съдържанието на гевгира с дървена лъжица, така че малките късчета месо да минат през дупките. Получената каша се пасира до фина паста (тя все още съдържа дребни кости), която се връща обратно в гевгира.

Нарязват се на кубчета 1 средно голям картоф, 1 морков, 2-3 кисели краставички и 4-5 скилидки чесън и се слагат във врящия бульон заедно с една средно голяма глава лук, нарязана на ситно и запържена в 4-5 лъжици зехтин.

Прибавя се в бульона следните подправки: по една щипка сушен магданоз, сушен копър, сушени листа от целина, босилек, мащерка, розмарин, девесил. Добавя се черен пипер на вкус, 2-3 чаени лъжички доматено пюре и половин чаена лъжичка паста от маслини,  две-три супени лъжици марината от киселите краставички.

Гевгирът с пастата се поставя отново в тенджерата и отново се вари на силен огън още четвърт час, като непрекъснато пастата се разбърква с дървената лъжица и периодично

гевгирът се вади и отново се потапя в бульона, докато в гевгира останат само костите, които се изхвърлят.

С това чорбата е готова.

 

ДОБЪР АПЕТИТ И ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СЕ ОКАПЕТЕ !!!

This entry was posted in Чорби. Bookmark the permalink.