Чорба от сбирщайн риба **(*)

Самото кулинарно занимание не изисква кой знае какви гастрономически заложби. След като извадите материала от фризера, размразите и почистите от остатъчните нечистотии, измийте го, но не много обилно, с вода. Кипнете една тенджера с вода, като предварително сте сложили няколко чаени лъжички сол. В кипящата вода поставете почистените рибени остатъци и ги оставете да врят около 15-20 минути. След това с перфорирана лъжица извадете по-едрите риби, главите и другите остатъци, по които има месо. С остър нож обрежете месото – например в главата на сом, есетра и толстолоб има много месо; от опашките на пъстървата се изтеглят хрущялните кости и останалото се използва – въобще отвсякъде извадете ядимото. По-едрите рибки ги обезкостете. Месото оставете на страни, а остатъците върнете в теджерата.  И така,  неизползваемите кости оставете да се варят на тих огън около 1,5 часа. За това време от костите и от хрущялите бульонът извлича максималното количество желатин. Прецедете с гевгира съдържанието на тенджерата. Бульона върнете в тенджерата, съдържанието, останало в гевгира, сипете в найлонова кесия и го поставете обратно във фризера – необходимо ви е като заготовка за следващата рецепта – сиромашка рибена крем-чорба. Предварително извлеченото от рибните остатъци месо нарежете на ситни хапки и ги сипете в бульона.

Нарежете на кубчета 1 средно голям картоф, 1 морков, 2-3 кисели краставички и 4-5 скилидки чесън и ги добавете към варящия се бульон. Нарежете една средно голяма глава лук  ситно и я запържете в 4-5 лъжици зехтин. Прибавете я в бульона заедно със следните подправки: по една щипка сушен магданоз, сушен копър, сушени листа от целина, босилек, мащерка, розмарин, девесил. Добавете черен пипер на вкус, 2-3 чаени лъжички доматено пюре и половин чаена лъжичка паста от маслини,  както и две-три супени лъжици марината от киселите краставички.

Тенджерата отново се вари на силен огън още четвърт час, като непрекъснато се разбърква с дървената лъжица.

Не забравяйте след прибавяне на подправките в чорбата, преди да свалите тенджерата от огъня, да дегустирате вашето кулинарно произведение. При необходимост добавете липсващата на вкус подправка.  Перманентната дегустация е залог за вашия успех.

ДОБЪР АПЕТИТ !!!   НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,  АКО ТАЙФАТА СЕ ОСЛУША ДА ВИ ПОХВАЛИ, САМИ СИ ИЗПРОСЕТЕ ХВАЛЕБСТВИЯТА !!!

This entry was posted in Чорби. Bookmark the permalink.