Eсетра ******** или сом ******* с гъбено-сметанов сос

Набавянето на есетра е сравнително сложна работа. Опитайте в ранна пролет на яз. Кърджали или яз. Студен кладенец.. Чакате влошаване на времето – силен вятър и буря. Презумпцията е да се скъса някоя садка за изкуствено отглеждане на есетра. Историята помни такива случаи. Веднага след като имате сведение за случилото се, закачате на кука четири нули мастит грозд от бял или земен червей и се пробвате на дъно с подвижна тежест (постройката е същата като за бяла риба). Не забравяйте, че пръчката трябва да не е по-малка от 70-80 г акция, и обезателно използвайте мултипликатор с капроново влакно 0,30. Обикновената макара ще ви докара само главоболия, ако успеете да хванете рибата на живота си. Трябва открито да се подчертае, че вероятността уловът на есетра да се увенчае с успех се доближава до вероятността да спечелите плазмен телевизор от правителствената томбола на последните избори, особено ако не сте гласували.

Ако напразно и безутешно чакате на брега да излезе буря и да се скъса някоя садка, а бурята така и така не идва и времето си минава, то в един момент разбирате, че вече е настъпило лято. Тогава се налага бързо да смените тактиката – от лодка се пробвате на кльонк за сом. Най-добре е първо да се изръсите 300 – 600 лв. за закупуване на Fish Finder, за да не сте отново капо. Пробвате се отново по горепосочените гьолове плюс язовирите Ивайловград, Жребчево и Тича. Ако намерите връзка да ви пуснат на яз. Овчарица, тогава успехът ви е вързан в кърпа. И така с Fish Finder-а установявате наличието на дългомечтания сом и дълбочината, на която се намира. На куката най-добре е да сложите пиявица или грозд от пиявици. Плувката се регулира на дълбочината на местонахождението на сома. Поднасяте му мезето под носа и започвате да кльонкате от лодката, докато изнервите животното достатъчно, за да захапе въдицата.

От тук нататък с чувството на непобедим завоевател се пренасяте на бял кон в кухнята, за да упражните изконното си право на кулинарен факир.

Необходими са ви следните продукти:

1 есетра (сом), около 1,5 кг; брашно; 3 яйца; галета; олио; 2 глави кромид лук; 250 г гъби печурки живи от пазара; 2 чаени чаши бульон от риба (или вода); 1 или 2 кутийки (по 200 г) сметана – на вкус; сол и черен пипер.

Изчиствате и измивате рибата и с чувство на победител я нарязвате на парчета по 2-2,5 см дебелина. Панирате я до розово, като я оваляте в брашно с добавена в него сол, после в яйце и накрая в галета. Не оставяйте да се препържи олиото, панирайте на поне 1 степен по-ниска от максималната мощност на котлона. Поставяте готовите парчета в тава или огнеупорна тенджера.

В останалата от панирането мазнина (или ако е прегоряла – в нова) запържвате и задушавате 10 минути лука, нарязан на кръгчета, и нарязаните на филийки гъби. Сипвате малко брашно, за да се сгъсти, и после бульона. Оставяте да поври, махате от огъня и след 5 минути прибавяте сметаната, малко сол и черен пипер.

Посипвате с този гъст сос рибата в тавата и запичате в предварително загрята на 200 градуса фурна 30-ина минути.

Не ви трябва гарнитура – толкова е вкусно, че всяка гарнитура ще ви се види безкрайно прозаична. Но за да не изглежда блюдото сиромашко, опитайте от чисто естетическа гледна точка да гарнирате чинията с филийка портокалов резен, аранжиран със сладка сметана, изцвъкана от кухненския шприц.

СЪИЗМЕРНО НА ВАШИТЕ УСИЛИЯ ПО НАБАВЯНЕТО НА РИБАТА, ПРЕДИ ДА ПОКАНИТЕ КОМПАНИЯТА ЗА ДЕГУСТАЦИЯ, ПОДБЕРЕТЕ КРИТЕРИИ, ПО КОИТО БИХТЕ ЖЕЛАЛИ ДА БЪДЕТЕ ОЦЕНЕНИ ОТ ТАЙФАТА. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОРЕОЛЪТ ВИ НА ПОБЕДИТЕЛ БИ ПОМРЪКНАЛ И УСЕЩАНЕТО ВИ ЗА ВЕЛИЧИЕ БИ СЕ ПРИТЪПИЛО.

This entry was posted in Основни хапки, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.