Мариновани опашки от речни раци **

Кулинарното занимание е много подходящо за маниак-рибари, които имат зъл шеф и желаят по-всякакъв начин да го приплъзнат.  За целта винаги се държи в колата рачилото и една пластмасова кофа. Изчаква се шефът ненадейно да замине в командировка или да се запилее поне за няколко часа. Светкавично се купува половин килограм черен дроб, някаква друга карантия или в краен случай кокали. Отива се на гьола в Дружба – 2 (за софиянци) или на най-близкия до вас гьол, където е бъкано с речни раци – помнете, че нямате много време, защото шефът може да се върне.

Ако разполагате с по-дълго законно време, можете да отидете на яз. Кърджали – там наистина си заслужава.

Карантията или кокалите се прикрепват на дъното на рачилото с ластик за коса, така че да бъдат сравнително стабилни при хвърлянето и ваденето на рачилото. Рачилото се вади през две цигари време. Раците се събират в кофата. Препоръчва се предварително кофата да се напълни с вода от гьола, където ловувате, за да не получат хванатите вече раци стрес от смяната на естествената им среда – тогава губят от вкусовите си качества.

Като се понапълни кофата и ако не се наложи да се прибирате панически на работното си място, раците се сваряват до порозовяване, както са в кофата, най-добре с бързовар. След това се откъсват опашките и се изважда ядката. Останалото може да се използва към рецепта “Крем-чорба от рачи черупки”. Ядките се потапят в разтвор на ½  килограм сол и ½ литър оцет. Оставят се да престоят между 18 и 24 часа. След това се изваждат и се оцеждат добре в гевгира. Запържват се без брашно до златисто жълто (ок. 8 минути) във фритюрника. След това отново се оцеждат в гевгира и се редят в буркани с винтове. Ред раци, ред ситно нарязан лук, ред раци, ред нарязана на кубчета кисела краставичка, ред раци, ред морков, ред раци, ред нарязан на кубчета картоф и отново, до напълването на буркана до един пръст под винта. Във всеки буркан се слагат 2-3 обелени цели скилидки чесън, няколко зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, по 1-2 щипки сушен копър и сушен магданоз или съответно по един стрък пресен магданоз и копър. Добавят се 3-4 супени лъжици оцет и се долива вода, така че съдържанието на буркана да се покрие. Капачките се завиват здраво и бурканите се варят на умерен огън 4-5 часа. След това се поставят върху вестник с капачките надолу и се следи дали някой от бурканите няма да потече. Оставят се така 24 часа, след което се смята, че мезето е годно за консумация. Консумира се с от умерено до голямо количество ракия. Препоръчва се консуматори с лабилен стомах преди запоя да вземат по 1 хапче антипохмелин – целта е да се предотврати главоболието на следващия ден.

НАЗДРАВЕ !!!  ДОБЪР АПЕТИТ И ВНИМАВАЙТЕ С ДОЗИРОВКАТА, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ПОСЛЕДВАЩИЯ МАХМУРЛУК !!!

АЛТЕРНАТИВА ** :  Рецептата е перфектна и за мариноване на червеноперка и (или) костур, особено от колеги със завършено второ отделение на риболовното си образование.

This entry was posted in Мезета за запой, Местни сладководни салтанати. Bookmark the permalink.