Сиромашка рибена крем-чорба *

От всичките описани в настоящия кулинарен рецептурник рецепти сиро-машката рибена крем-чорба минава за най-прозаичната и естествено най-неатрактивната. Външният облик на едно явление, както знаете, няма нищо общо с неговата истинска същност – т.е. прозаичността на тази рецепта не е гаранция за липса на необходимите вкусови качества. Както в животинския свят обикновено кучетата-помияри са по-интелигентни от расовите си събратя, така и в случая може да се твърди, че поради наличието на различни по вид сбирщайн продукти, използвани при приготвянето й, този вид чорба се характеризира с неповторим букет от вкусови особености с ухание на бог Нептун.

Принципно, необходими са ви остатъците от използваното от по-горе описаната рецепта, както по възможност други остатъци, като например – гръбначен стълб от веян паламуд; глави, перки и гръбначни стълбове, оставащи при филетиране на костур или друга риба, както и всякакви други остатъци след приготвянето на различните рецепти, описаните в настоящето писание.
Всичко това се сипва в тенджера с кипяща вода; поръсва се със сол на вкус – обикновено 1-2 чаени лъжички на литър вода, и се оставя да ври на тих огън поне 2-2,5 часа. За това време се счита, че възможният за извличане желатин ще бъде извлечен от рибните остатъци. Най- добре е да дегустирате – чорбата трябва да добие вкус на бульон с плътен вкус на пълноценна храна. Тогава прецеждате чорбата през гевгира, а това, което остане в гевгира, го сипвате в пасатора и го пасирате. Кашата от пасатора се поставя в тензух, който се връзва плътно и отново се връща в тенджерата. Вари се още 1 час, докато в тензуха не останат само истинските кости, неподдаващи се на термична обработка. След повторно прецеждане с гевгира остатъкът се хвърля. В този момент бульонът има вид на пилешка супа. Основното правило при приготвянето на сиромашката крем-чорба е използването на поне седем вида различни риби. Задължително е наличието на остатъци от хищни риби като щука, сом, клен, костур и др. Няма проблеми, ако се смесят сладководни и морски риби – важното е да има многообразие.

От тук нататък подправките са тривиални, както при по- горе споменатите рецепти – запръжка лук в зехтин; по една стиска босилек, девесил, розмарин, магданоз, мащерка, целина, черен пипер, копър, ситно нарязани 2-3 скилидки чесън и малко доматено пюре. Добавките също са известни – на кубчета нарязан картоф, малко ситно нарязани кисели краставички или 1-2 листа кисело зеле и морков. Последната необходима добавка са 2-3 супени лъжици трохи от сух хляб или галета. Всичко това се вари, докато чорбата се сгъсти до степен крем-супа, и се сваля от огъня. Сервира се в купа, като отгоре се пускат няколко малки хапки сух хляб. Върху хляба се изцърква посредством кухненския шприц лека гарнировка от пастет от чесън – купува се от БИЛЛА.

Независимо от факта, че настоящата чорба се изготвя от всевъзможни рибени остатъци и боклуци, не подхождайте предубедено към мероприятието – вашето кулинарно произведение не отстъпва по вкусови качества от гозби и манджи, приготвени от скъпи риби или черен хайвер.

ДОБЪР АПЕТИТ !!! АКО ТАЙФАТА МЪРМОРИ – МАЙНАТА Й !!!

This entry was posted in Чорби. Bookmark the permalink.